Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Nava spaţială al NASA dezvăluie interiorul planetei Jupiter cu detalii fără precedent

martie 12, 2018 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Misiunea Juno ne prezintă un aspect impresionant a turbulențelor din interiorul celei mai mari planete a sistemului solar.

Polul sud a planetei Jupiter
Această imagine a polului sudic al lui Jupiter este un mozaic de imagini preluate de nava spaţială Juno al NASA. Ea arată căldura care iese din planetă prin nori: Galbenul indică la prezenţa unor nori mai rarefiați, iar roșul la cei mai denși.

Interiorul lui Jupiter, a fost dezvăluit în detalii fără precedent în observațiile navei spațiale Juno al NASA, care ne arată că adâncurile planetei sunt la fel de ciudate şi turbulente ca şi suprafața ei.

În ciuda studiilor ample a suprafeței lui Jupiter, inclusiv a benzilor sale distincte întunecate şi luminoase, şi a “marei Pete Roșii”, puțin s-a știut despre ceea ce se află în interiorul celei mai mari planete a sistemului solar.

Noile descoperiri, bazate pe măsurători gravitaționale de înaltă precizie, arată că renumitele benzi a planetei Jupiter, cauzate de vânturile foarte puternice, se extind la o adâncime de aproximativ 3000 km sub suprafață.

Vedeţi şi: Jupiter este cea mai în vârstă planetă din sistemul nostru solar

De asemenea, misiunea a oferit un răspuns parțial la întrebarea dacă planeta are sau nu un nucleu, arătând că 90% din planetă se rotește ca un “corp solid”, chiar dacă tehnic este compus dintr-un amestec extraordinar de dens de hidrogen şi gaz de heliu.

Studiul este publicat în patru lucrării separate din revista Nature, ce descriu câmpul gravitațional al planetei (surprinzător de asimetric), fluxurile atmosferice, compoziția interioară şi cicloanele polare.

Jonathan Fortney, un astronom de la Universitatea din California, Santa Cruz, care a scris o analiză a rezultatelor, a declarat: “Marea realizare este că aceasta ne vorbește despre faptul cum funcționează interiorul lui Jupiter. Oamenii s-au luptat pentru a afla acest lucru încă de când m-am născut”.

O întrebare crucială a fost, dacă benzile de pe Jupiter, cauzate de de curenții de aer care sunt de cinci ori mai puternici decât cele mai intense uragane de pe Pământ, au fost un fenomen “meteorologic” comparabil cu vânturile permanente ale Pământului sau o parte a unui sistem de convecție amplasat adânc.

Cele mai recente observații ale lui Juno arată că vânturile au persistat până la 3000 km sub suprafață – suficient de adânc pentru a provoca ondulații şi asimetrii în câmpul gravitațional al planetei, ce au fost perceptibile pentru detectorii de pe nava spatială.

O imagine compozită a polului sudic al lui Jupiter.

Vedeţi şi: Nava spaţială Juno intră pe orbita lui Jupiter

“Este o problemă de 50 de ani, rezolvată, în principal, datorită lui Juno – care este ceva, cu ce într-adevăr ar trebui să fii mândru”, a declarat Tristan Guillot de la Universitatea Cote d’Azur din Nisa, Franţa, autorul principal al uneia dintre cele două lucrări (en) despre profunzimea atmosferei.

Pe pământ, atmosfera reprezintă aproximativ o milionime din masa întregii planete.

Cel mai recent studiu sugerează că în ceea ce privește planeta Jupiter această cifră se  apropie de 1%.

“Conceptul că o atmosferă poate fi atât de grea şi conține o aşa parte mare a planetei, este surprinzător”, a spus Yohai Kaspi, un om de știință în domeniul planetelor la Institutul de Ştiinţe Weizmann din Israel şi celălalt autor principal pe această temă (en).

Nu este încă clar dacă aceste constatări sunt la fel valabile şi pentru “marea pată roşie”, o furtună care a fost vizibilă de-a lungul secolelor pe suprafața lui Jupiter, iar în acest an se aşteaptă ca misiunea să facă observații suplimentare, care ar putea dezvălui profunzimea rădăcinilor sale.

Vedeţi şi: Această hartă babiloniană a Jupiterului schimbă istoria pe care o ştim

Noile descoperiri, bazate pe măsurători gravitaționale extrem de sensibile, de asemenea, încep să ne contureze o imagine a structurii interne a planetei.

Într-o călătorie imaginară dinspre exterior spre centru, mai întâi de toate aţo fi întâlnit un strat de nori compus la 99% din hidrogen şi heliu, cu urme de metan şi amoniac.

Densitatea la suprafață este aproximativ de 10 ori mai mică decât cea a aerului, dar gazul devine din ce în ce mai dens spre centrul planetei.

La aproximativ la 10% spre centru, gazul devine atât de dens, încât hidrogenul devine ionizat, transformându-se într-un gaz de hidrogen metalic, care se apropie de densitatea apei.

Aproximativ la 20% spre centru, heliu se condensează în ploaie. Şi adânc în interior, unde presiunile sunt aproximativ de 10 milioane de ori mai mari decât la suprafața Pământului, oamenii de ştiinţă cred că gazul există ca o supă densă cu pietre de metal greu.

“Aici ar putea exista şi un nucleu mic solid, foarte, foarte adânc, dar noi credem că este doar un gaz dens îmbogățit cu elemente grele… nu este un solid pe care l-aţi fi putut fi imagina”, a spus Kaspi.

” Conceptul obișnuit al gazului, lichidului şi solidului, ca atare, nu se păstrează la aceste presiuni”.

Juno a mai efectuat o serie de imagini ale polilor (en) lui Jupiter în lumina vizibilă şi infraroșe, arătând că cicloanele, ce se știe că există aici, crează modele poligonale extraordinare, cu opt cicloane care se rotesc în jurul altuia la polul nord şi cinci cicloni ce se învârt în jurul unuia central la sud.

Această imagine compozită prezintă ciclonul central de la polul nordic al planetei şi cele opt cicloane care îl înconjoară. Se bazează pe datele colectate de instrumentul Jovian Infrared Auroral Mapper de la bordul lui Juno. (NASA)

De unde provin cicloanele şi de ce ele nu se contopesc, nu este încă clar.

Nava spaţială Juno a ajuns la Jupiter în 2016 după o călătorie de cinci ani  şi după ce a parcurs aproximativ  2,8 miliarde de kilometri.

Elaborarea a ceea ce se întâmplă sub suprafaţa planetei este un obiectiv central al misiunii de 1,1 miliarde de dolari, a cărui scop este înțelegerea modului în care gigantul de gaz s-a format şi a evoluat.

În prezent, NASA hotărăște se extindă misiunea dincolo de planul său iniţial, care se sfârșește în iulie, când controlerele trebui să trimită îmbarcațiunea într-o scufundare distructivă în atmosfera planetei Jupiter.

Filed Under: Ultimele articole, Universul Tagged With: explorare, Jupiter, planete, sistem solar

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Fructe exotice - Durian 23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu... 77 views | posted on 12/11/2015
  • Albatrosul - animale din antarctica 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud 61 views | posted on 27/03/2018
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa 20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist... 44 views | posted on 04/11/2015
  • Curiozităţi despre Africa 50 de curiozităţi despre Africa, şi date interesa... 44 views | posted on 21/10/2014
  • Curiozităţi despre Polul Nord Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere... 41 views | posted on 01/06/2016
  • Cele mai infricosatoare si ciudate locuri din lume- Aleea oaselor de balenă 36 cele mai înfricoşătoare şi ciudate locuri din l... 25 views | posted on 21/03/2016
  • Cele mai mari cascade - Casca Angel 15 Cele mai mari cascade din lume, unele despre ca... 23 views | posted on 10/09/2015

Ultimele interesante

Dealuri gravitaţionale

Aceste dealuri ce sfidează gravitația sunt unul dintre cele mai ciudate fenomene naturale

ianuarie 17, 2021

Cea mai veche pictură rupestră

Cea mai veche pictură rupestră cunoscută găsită în Indonezia

ianuarie 16, 2021

Planeta Jupiter

Planeta Jupiter este mai mare ca unele stele, de ce noi nu am primit un al doilea soare?

ianuarie 11, 2021

cea mai veche şi îndepărtată galaxie

Astronomii au găsit cea mai veche şi îndepărtată galaxie de până acum

ianuarie 9, 2021

Calea Lactee este probabil plină de civilizații dispărute

decembrie 27, 2020

Telescopul Parkes — a detectat un semnal misterios

Căutătorii de extratereștri detectează un semnal radio misterios de la steaua din apropiere

decembrie 21, 2020

Marea conjuncţie — Jupiter şi Saturn

Marea conjuncţie — Jupiter şi Saturn aproape că se vor “atinge” în timpul solstițiului de iarnă — un rar spectacol ceresc

decembrie 19, 2020

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Nu, grecii antici nu au avut laptop-uri

Oamenii de ştiinţă au confirmat o nouă structură a ADN-ului în celulele umane

De ce ploaia miroase?

Făceţi cunoştinţă cu fructul ciudat care în curând poate deveni la fel de răspândit ca căpşuna

Un mare “spaţiu gol ascuns” a fost găsit în Marea Piramidă din Giza

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei “a fost rezolvat” de IA

Continue oare oamenii să evolueze? Oamenii de știință răspund

Oamenii de știință pentru prima dată au clonat calul lui Przewalski şi el e atât de drăguț

Urme de picioare umane vechi de 120 000 de ani au fost descoperite în Arabia Saudită

Categorii

  • Artă (13)
  • Curiozităţi (67)
  • Istorie (108)
  • Lume (162)
  • Natură (166)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (246)
  • Tehnologii (113)
  • Ultimele articole (798)
  • Universul (249)

© 2021 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored