O planetă potenţial asemănătoare cu Pământul a fost găsită în interiorul zonei locuibile a celui mai apropiat vecin stelar al umanităţii, Proxima Centauri, şi astronomii cred că această lume ar putea susţine viaţă.
În timp ce există încă multe lucruri de învăţat despre această lume nou descoperită, numită Proxima Centauri b sau mai simplu Proxima b, astronomii sunt siguri în câteva lucruri:Planeta telurică (terestră) asemănătoare cu Pământul se află la o distanţă de 4,2 ani lumină; masa minimă este de 1,3 ori mai mare decât cea a Pământului; şi planeta face un înconjor deplin a stelei sale în timp de 11,2 zile.
Astronomii, de asemenea, afirmă că Proxima b se află în interiorul zonei locuibile a Proxima Centauri, ceea ce înseamnă că planeta orbitează la o distanţă sigură de la steaua sa, făcând-o nici prea caldă şi nici prea rece.
Din acest motiv, astronomii susţin că planeta Proxima b poate avea o temperatură potrivită a suprafeţei pentru a fi posibilă prezenţa apei în stare lichidă, ceea ce înseamnă că exoplaneta ar putea susţine careva forme de viaţă.
„Noi ştim foarte puţin despre aceste tipuri de planete”, a spus pentru Space.com cercetătorul principal şi directorul misiunilor Kepler şi K2, Thomas Barclay.
Telescopul Spaţial Kepler al NASA a identificat mai mult de 2 000 de planete confirmate în jurul altor stele, pe baza modificării luminozităţii stelelor.
Vedeţi şi: NASA a anunţăt descoperirea a mai mult de 1200 de exoplanete noi
„Noi ştim masa sau raza aproximativă a unora dintre ele şi cunoaştem cu aproximaţie cât de departe ele se află de steaua lor – dar asta este tot ce ştim”.
În afară de planeta Proxima b, recent descoperită, astronomii anterior au mai găsit cinci planete potenţial locuibile asemănătoare cu Pământul în vecinătatea interstelară:
Wolf 1061c
Această exoplanetă este situată la o distanţă de aproximativ 13,8 ani lumină de Pământ, în constelaţia Ophiuchus, făcând-o a doua cea mai apropiată planetă de Pământ dintre cele cunoscute până acum, după Proxima b, care potenţial ar putea fi locuibilă.
Wolf 1061c se află în interiorul zonei locuibile a stelei roşii pitice numite Wolf 1061, potrivit unui studiu din 2015 publicat în The Astrophysical Journal Letters (en).
Exoplaneta face un înconjor complet al stelei sale mamă în aproximativ 17,9 zile.
Sa estimat că masa ei este de 4,3 ori mai mare decât cea a Pământului.
Wolf 1061c este considerată a fi o planetă telurică, ceea ce înseamnă că ea ar putea fi în stare să găzduiască forme de viaţă similare cu cele pe care ştim noi.
Gliese 832c
Această lume extraterestră este un pic mai departe de Pământ, dar ea prezintă multe trăsături similare cu planeta noastră, care, de asemenea, sugerează că ar putea fi în măsură să susţină viaţă
Gliese 832c este situată la doar 16 de ani lumină de Pământ şi se află în interiorul zonei locuibile a unei stele pitici roşii, numită Gliese 832.
Această planetă face un înconjor complet pe orbita stelei sale în 36 de zile.
Gliese 832c este ceea ce astronomii numesc „super Pământ (en)„, deoarece planeta este de cel puţin cinci ori mai mare ca Pământul.
Ea, de fapt, este a doua planetă găsită din jurul stelei Gliese 832.
Cu toate acestea, cealaltă, Gliese 832b, este un gigant gazos, care cel mai probabil este în imposibilitatea de a susţine viaţă.
Gliese 667Cc
Această exoplanetă este, de asemenea, considerată un „super-Pământ”, deoarece ea este de cel puţin 3,2 ori mai mare ca Pământul.
Ea orbitează pitică roşie Gliese 667Cc, care face parte dintr-un sistem de trei stele, care se află la 22 de ani lumină depărtare, în constelaţia Scorpionului.
Gliese 667Cc, de asemenea, se află în interiorul zonei locuibile a stelei sale mamă (en) şi are nevoie de aproximativ 28 de zile pentru a finaliza o orbită.
Astronomii au anunţat descoperirea acestei lumi extraterestre în 2011.
Ea a fost descoperită cu ajutorul telescopului de 3,6 metri a Observatorului European Sudic (ESO) din Chile.
TRAPPIST-1d
Această exoplanetă orbitează în jurul unei stele pitici ultra-reci, cunoscută sub numele TRAPPIST-1, care se află la o distanţă de aproximativ 40 de ani lumină de Pământ, în constelaţia Vărsător.
TRAPPIST-1d, de asemenea, se află în interiorul zonei locuibile din jurul stelei sale.
Astronomii au anunţat despre descoperirea sistemului TRAPPIST-1 la 2 mai 2016.
Acest sistem stelar îndepărtat are trei planete potenţial asemănătoare cu Pământul, care orbitează steaua pitică.
Oamenii de ştiinţă au găsit sistemul stelar TRAPPIST-1 şi planetele, utilizând telescopul robotic optic TRAPPIST (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope), de la observatorul La Silla din Chile, operat de ESO.
Gliese 163c
Această exoplanetă, de asemenea, pare a fi potenţial locuibilă şi este situată la 49 de ani lumină de Pământ, în constelaţia Dorado.
Planeta Gliese 163c este aproximativ de şapte ori mai grea ca Pământul, câştigând astfel titlul de „super-Pământ”.
Ea se situează în interiorul zonei locuibile din jurul stelei pitice roşii, cunoscută sub numele de Gliese 163, şi face un înconjor complect în timp de 26 de zile.
Gliese 163c este una dintre cele două planete îndepărtate găsite pe orbita din jurul stelei Gliese 163 (en).
Astronomii au descoperit această planetă utilizând Căutătorul de Planete cu Precizie Radială rapidă (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher – HARPS), care este montat pe telescopul ESO, situat la Observatorul La Silla.
Condiţii de viaţă pe aceste planete
Din moment ce Proxima b este atât de aproape de Proxima Centauri, exoplaneta probabil are o parte constant îndreptată spre steauă, similar cu modul în care Luna îşi arată mereu aceaşi faţă spre Pământ.
Astronomii sugerează că atracţia gravitaţională a Proxima Centauri a forţat Proxima b să devină „mareic blocată”, astfel încât această lumea are o parte iluminată şi una veşnic întunecată.
Vedeţi şi: 23 de curiozităţi uimitoare despre gravitaţie
Dacă lucrurile stau astfel, atunci orice viaţă de pe Proxima b va fi foarte limitată din cauza variaţiilor extreme de temperatură în partea întunecoasă şi cea luminoasă, a explicat Barclay.
„Probabil pe aceste planete s-ar putea să fie şi vânturi enorme”, a spus Barclay.
„Atunci când aveţi zone fierbinţi [pe partea însorită] şi zone reci [pe partea întunecată], partea fierbinte a atmosferei o mişcă pe cea rece, ceea ce produce vânturi foarte puternice şi rapide”.
Ca rezultat, viaţa pe o exoplanetă asemănătoare cu Proxima b ar fi foarte diferită (en) de ceea pe care oamenii o trăiesc pe Pământ.
„De asemenea, lumina nu este alb-gălbuie strălucitoare precum o primim noi de la soare. Ia, probabil, este mult mai roşie.
Aşa că, ar trebui să vă aşteptaţi la o biologie care a evoluat în mod diferit”, a spus Barclay, adăugând că exploziile solare de pe piticele roşii, de asemenea, ar putea avea un impact asupra exoplanetelor care orbitează în jurul lor.
„Noi vedem ocazional explozii solare, dar ele nu au un impact atât de mare asupra Pământului”, a spus Barclay.
Pe când, „Proxima Centauri se crede că are o explozie la fiecare 20 de minute”.
Cu toate acestea, astronomii încă nu sunt siguri ce priveşte daunele care le-ar putea provoca exploziile solare.
„Ceea ce am învăţat uitându-ne la biologia de pe Pământ, este că viaţa întotdeauna găseşte o cale. Viaţa se adaptează”, a spus Barclay.
„S-ar putea să găsim o viaţă extrem de diferită pe aceste planete, doar din cauza că ea a trebuit să se adapteze la un mediu extrem de diferit”.
Sursă: Space.com
Lasă un răspuns