Făceţi cunoştinţă cu un nou vecin: o planetă de dimensiunile Pământului, aflată doar la 11 ani lumină de Pământ, una care ar putea găzdui viaţă.
Oamenii de ştiinţă europeni au anunţat recent (en) despre descoperirea unei lumi care se învârte în jurul stelei Ross 128.
Planeta, numită Ross 128 b, are o prezisă gamă de temperatură care ar putea permite existenţa apei lichide la suprafață.
Acum Ross 128 b este a doua cea mai apropiată lume de acest gen de Pământ; mai aproape, la o distanţă de 4,25 ani lumină, este doar Proxima Centauri b.
Vedeţi şi: 7 planete de mărimea Pământului se rotesc în jurul unei stele pitice numită Trappist-1
Xavier Bonfils, autorul principal al lucrării, a anunţat descoperirea în revista Astronomy & Astrophysics, el susţine că Ross 128 b are o masă de aproximativ de 1,35 de ori mai mare decât cea a Pământului.
„Prin urmare, noi suntem siguri că Ross 128 este o planetă stâncoasă”, a spus el (en).
Spre deosebire de Proxima Centauri b, se crede că steaua Ross 128 este una „liniștită”, ceea ce înseamnă că ea expulzează o radiație relativ mai mică, deci, viaţa aşa cum o cunoaștem noi aici ar putea fi mai în siguranță.
Vedeţi şi: Stephen Hawking şi un miliardar rus intenţionează să trimită o navă spaţială spre Alfa Centauri
Chiar şi dacă această știre nu pare suficient de interesantă, aici există şi o altă latură a istoriei legată de SETI (search for extraterrestrial intelligence – căutare a inteligenţei extraterestre).
La începutul acestui an, Ross 128 a făcut primele titluri deoarece ea ar părea să fi trimis un semnal radio semi-repetitiv.
Mai târziu, semnalul a fost explicat precum că ar fi probabil provenit de la un satelit geostaționar de pe orbita Pământului, dar anunţul recent repune în joc sistemul stelar Ross 128 ca unul capabil să găzduiască viaţă.
Exoplaneta recent descoperită va fi în curând ţinta numeroaselor observaţii viitoare – inclusiv a căutărilor SETI.
„În legătură cu ultima descoperire noi preconizăm observaţii suplimentare cu lungimi de undă radio şi optice”, a declarat Andrew Siemion (en), directorul Centrului de Cercetare SETI de la Universitatea din California, Berkeley.
„Exoplanetele din apropiere sunt deosebit de interesante din perspectiva SETI, deoarece ele ne permit să căutăm şi să detectăm semnale mult mai slabe decât de la ţintele mai îndepărtate”.
Locuibilitatea
Marea întrebare: Este Ross 128 b locuibilă?
Zona locuibilă a unei stele este regiunea în care apa lichidă poate exista pe suprafaţa unei planetei. În funcție de temperatura acesteia această regiune se schimbă.
Vedţi şi: Viaţă pe alte planete: 5 planete potenţial locuibile din apropiere asemănătoare cu Pământul
În sistemul nostru solar, aceasta este regiunea situată aproximativ între orbitele lui Venus şi Marte.
Dar, în cazul unor stele mai mici chiar şi o planetă cu o orbită mai apropiată ar putea deține apă.
Ross 128 b se înscrie în acest scenariu. Steaua-părinte este un pitic roşu, ceea ce înseamnă că ea are o masă mai mică şi o temperatură de două ori mai mică ca cea a Soarelui.
Ross 128 b este de 20 de ori mai aproape de steaua sa decât Pământul, ei îi ia doar 9,9 de zile pentru a face o orbită completă.
Dar, temperatura scăzută a stelei ar trebui să încălzească planeta undeva în gama situată între 60 şi 20 de grade Celsius.
Acest lucru pare să o plaseze în zona locuibilă, dar oamenii de ştiinţă deocamdată nu au posibilitatea să identifice cu certitudine careva semne de de viaţă .
Cu toate acestea, doar faptul de a fi în zona locuibilă nu garantează că Ross 128 b este într-adevăr locuibil.
Multe planete din jurul piticilor roşii sunt mareic blocate, ceea ce înseamnă că o parte este continuu înfierbântată de lumina soarelui în timp celălalta rămâne rece. Fără nici o condiție ce ar putea conduce la viaţă.
În plus, piticele roşii „explozive” precum Ross 128 şi Proxima Centauri, erup periodic radiaţii ultraviolete şi radiaţii X, care ar putea fi dăunătoare pentru formele de viaţă asemănătoare cu cele de pe Pământ.
Dar, deoarece steaua Ross 128 este mai puțin activă decât Proxima Centauri, ea este acum „cel mai apropiat adăpost cunoscut, confortabil pentru o posibilă viaţă”, potrivit Observatorului European Sudic.
Descoperirea
Oamenii de ştiinţă europeni au descoperit planeta Ross 128 b folosind HARPS, Căutătorul de Înaltă Precizie a Vitezei Radiale a Planetei ( High Accuracy Radial velocity Planet Searcher).
HARPS, care este atașat la un telescop de 3,6 metri de la observatorul Silla din Chile, lucrează prin a împărți lumina stelară în lungimi de undă.
Exoplanetele smucesc stelele lor în timp ce se rotesc în jurul lor, dându-le o ușoară vibrație.
Aceste vibrații schimbă spectrul stelelor, iar prin urmărirea acestor schimbări HARPS poate conchide dacă aici există planete.
În acest caz, a fost nevoie de date HARPS colectate timp de un deceniu, pentru a detecta planeta Ross 128 b.
Aflându-se la o distanţă de 11 ani lumină, Ross 128 b deja este un vecin stelar, dar interesant este faptul că în curând ea v-a trece cu o vizită.
Steaua se îndreaptă spre noi şi va depăși Proxima Centauri ca cea mai apropiată stea de noi în aproximativ 79 000 de ani.
Piticile roşii şi SETI
Super, piticele roșii cu masă mică sunt cel mai frecvent tip de stele – cel puţin în vecinătatea noastră.
De fapt, este mult mai uşor să detectezi exoplanete în jurul piticelor roşii, deoarece aceste stele sunt mai puţin luminoase (nici una nu este vizibilă cu ochiul liber de pe Pământ) şi, prin urmare, nu estompează împrejurimile sale atât drastic.
Pe de altă parte, planetele ce se rotesc la o distantă mică de stelele lor, precum Ross 128 b, le smucesc mai tare, făcându-le astfel mai uşor de detectat cu aşa instrumente precum HARPS.
De asemenea, piticile roşii sunt o ţintă frecventă pentru căutările SETI, în mare parte datorită prevalenţei lor.
Grupul Breakthrough Listen, precum şi institutul SETI, ascultă în prezent semnalele radio provenite de la stelele apropiate de Pământ.
Vedeţi şi: Au fost detectate semnale ciudate provenite dintr-o galaxie îndepărtată
În luna mai, Abel Méndez, profesor de de fizică şi astrobiologie la Universitatea din Puerto Rico, a condus o campanie la Observatorul Arecibo (en) pentru a examina emisiile radio venite de la mai multe stele pitice roşii din apropiere.
Echipa lui Méndez nu căuta semnale extraterestre; ei speră să afle cum erupţiile de pe piticele roşii interacționează cu exoplanetele.
Lista cu ţintele pentru observații a inclus câteva stele care aveau exoplanete, precum şi câteva care nu aveau – inclusiv, la acel moment, Ross 128.
Când echipa lui Méndez s-a uitat la rezultate, ei au văzut ceva deosebit: unele semnale ciudate semi-repetitive venite de la Ross 128.
Semnalele au avut o frecvenţă de aproximativ 5 gigaherţi, chiar în mijlocul intervalului de la 1 la 15 gigaherţi vizat de căutările tipice a SETI.
Semnalele nu par a fi intereferenţe locale, deoarece observațiile făcute pe alte stele de către Arecibo aproape în aceeaşi perioadă nu au remarcat semnalul.
Astfel, în luna iulie, Arecibo, telescopul Allen al institutului SETI şi telescopul Green Bank au ascultat din nou (en).
Nici unul dintre telescoape nu a semnalat nimic. O analiză ulterioară făcută de Breakthrough Listen (en), acceptată spre publicare în International Journal of Astrobiology, a concluzionat că semnalul pe care echipa lui Méndez la văzut, probabil a venit de la unul din mulții sateliți geostaționari din direcția Ross 128.
Méndez a spus că descoperirea unei exoplanete în apropiere de Ross 128 a fost un „rezultat norocos pentru cercetarea noastră”, deoarece echipa sa este interesată în mod special de studierea piticelor roşii cunoscute pentru faptul că deţin exoplanete.
Echipa lui intenționează să continuie examinarea sistemului.
Deci, în timp ce Ross 128 b este o lume potențial locuibilă, noi nu am găsit încă extratereștri.
Cu toate acestea, anunțul este doar un motiv pentru a fi mai încântați de noile observatoare precum Giant Magellan Telescope şi Extremely Large Telescope din Europa.
Ambele vor fi capabile să examineze lumi precum Ross 128 b în detalii noi, oferind noi perspective în înțelegerea exoplanetelor similare după mărime cu Pământul.
Lasă un răspuns